Ana Sayfa : Yeterlik Kurulu : Yeterlik Sınavı

Yeterlik Sınavı

Değerli Üyeler, Sevgili Uzmanlık Öğrencilerimiz

Derneğimizin her yıl düzenlediği Yeterlik Sınavı bu yıl 07 Eylül 2019, Cumartesi günü Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılacaktır. Bu sınava ilk defa belge alacaklar katılacaktır.

Sınava katılacaklar için İstanbul ve Ankara'dan ücretsiz servis sağlanacaktır.

Bu yıl 28 Eylül 2019'da Oxford'da yapılacak olan EBOPRAS sözlü sınavı öncesi bu sınavın iyi bir hazırlık olacağı kanaatindeyiz.

Son Başvuru Tarihi: 30 Ağustos 2019

Sınav Tarihi: 07 Eylül 2019, Cumartesi Saat: 14.00

Sınav Yeri: Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Zonguldak

Başvuru formunu indirip doldurabilirsiniz.

Saygılarımızla,

Dr. Cenk Demirdöver

Yeterlik Kurulu Başkanı

?YETERLİK SINAVLARI NASIL YAPILIR?

TPRECD Yeterlik Sınavları önceden saptanan merkezlerde yönergeye bağlı olarak bir sınav komisyonu tarafından yapılır. Sınav teorik (yazılı) ve pratik (NÖKS) olarak 2 bölümden oluşur.

İki bölüm sonunda 100 üzerinden 60 puan alan aday sınavda başarılı sayılır ve yeterlik belgeleri Derneğimiz tarafından kendisine verilir.

Teorik Sınav Bölümü

Teorik kısım bilgi sayar ortamında online olarak hazırlanmış 100 adet çoktan seçmeli veya doğru yanlış biçimindeki sorulardan oluşmuştur. Sorular farklı eğitim kurumlarında alınarak düzenlenmiş soru bankasından seçilmektedir. Sorular plastik cerrahinin temel eğitim çekirdek programına uygun olarak seçilmiştir. Verilen sürede aday soruları yanıtlar. Sınav bitirildiğinde alınan puan anında adaya bildirilir. Sınav içinde yanıtları değiştirmek olasıdır.  Bu aşamadan 60 puan alan aday başarılı sayılır.

Teorik sınavdan başarısız olan aday klinik uygulama (NÖKS) sınavına giremez.

Klinik Pratik Sınavı (NÖKS)

Yeterlik sınavı ikinci aşaması klinik uygulama (Nesnel Örgün Klinik Sınavı, NÖKS) sınavıdır. Bu aşamada çeşitli duraklarda (7-8 durak şeklinde) plastik cerrahi temel teknikleri- becerileri-bilgileri pratik olarak sınanır. Burada her durakta bir gözlemci (deneyimli bir plastik cerrahi uzmanı) vardır. Çeşitli uygulamalar adaya sorulur ve becerisi sınanır. Her durakta aldığı puanların ortalaması alınır ve genel puan bulunur. Bu aşamadan 100 üzerinden 60 ve üzeri puan alan aday başarılı sayılır.

Örnek Teorik Sınav Soruları:

- Bacakları arasında 60-60 derece açı olan klasik bir Z-plastide santral bacakta teorik olarak ne kadar bir uzama sağlanır?

A) 25
B) 50
C) 75
D) 100
E) 120

- Yara kontraksiyonunda hangi hücre etkin rol oynar?

A) Myofibroblastlar
B) Makrofajlar
C) Endotel
D) Keratinositler
E) Langerhans hücreleri

- Mathes-Nahai sınıflandırmasında iki dominant pedikülü olan kas flebi hangi tiptir?

A) Tip I
B) Tip II
C) Tip III
D) Tip VI