Ana Sayfa : Yeterlik Kurulu : Yeterlik Sınavı

Yeterlik Sınavı

Değerli Üyeler, Sevgili Uzmanlık Öğrencilerimiz

Derneğimizin her yıl düzenlediği Yeterlik Sınavı bu yıl 1 Kasım 2020, Pazar günü,  İzmir'de, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılacaktır.

Bu sınava ilk defa belge alacaklar katılacaktır.

Ayrıca bu sınava 4. yılını doldurmuş uzmanlık öğrencilerimiz de katılabilir.

Son Başvuru Tarihi: 26 Ekim 2020

Sınav Tarihi: 1 Kasım 2020, Pazar Saat: 10.00

Sınav Yeri: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dekanlık Binası 5. Kat, İzmir

Başvuru formunu indirip doldurabilirsiniz.

Saygılarımızla,

Dr. Cenk Demirdöver

Yeterlik Kurulu Başkanı

YETERLİK SINAVLARI NASIL YAPILIR?

TPRECD Yeterlik Sınavları önceden saptanan merkezlerde yönergeye bağlı olarak bir sınav komisyonu tarafından yapılır. Sınav teorik (yazılı) ve pratik (NÖKS) olarak 2 bölümden oluşur.

İki bölüm sonunda 100 üzerinden 60 puan alan aday sınavda başarılı sayılır ve yeterlik belgeleri Derneğimiz tarafından kendisine verilir.

Teorik Sınav Bölümü

Teorik kısım bilgi sayar ortamında online olarak hazırlanmış 100 adet çoktan seçmeli veya doğru yanlış biçimindeki sorulardan oluşmuştur. Sorular farklı eğitim kurumlarında alınarak düzenlenmiş soru bankasından seçilmektedir. Sorular plastik cerrahinin temel eğitim çekirdek programına uygun olarak seçilmiştir. Verilen sürede aday soruları yanıtlar. Sınav bitirildiğinde alınan puan anında adaya bildirilir. Sınav içinde yanıtları değiştirmek olasıdır.  Bu aşamadan 60 puan alan aday başarılı sayılır.

Teorik sınavdan başarısız olan aday klinik uygulama (NÖKS) sınavına giremez.

Klinik Pratik Sınavı (NÖKS)

Yeterlik sınavı ikinci aşaması klinik uygulama (Nesnel Örgün Klinik Sınavı, NÖKS) sınavıdır. Bu aşamada çeşitli duraklarda (7-8 durak şeklinde) plastik cerrahi temel teknikleri- becerileri-bilgileri pratik olarak sınanır. Burada her durakta bir gözlemci (deneyimli bir plastik cerrahi uzmanı) vardır. Çeşitli uygulamalar adaya sorulur ve becerisi sınanır. Her durakta aldığı puanların ortalaması alınır ve genel puan bulunur. Bu aşamadan 100 üzerinden 60 ve üzeri puan alan aday başarılı sayılır.

Örnek Teorik Sınav Soruları:

- Bacakları arasında 60-60 derece açı olan klasik bir Z-plastide santral bacakta teorik olarak ne kadar bir uzama sağlanır?

A) 25
B) 50
C) 75
D) 100
E) 120

- Yara kontraksiyonunda hangi hücre etkin rol oynar?

A) Myofibroblastlar
B) Makrofajlar
C) Endotel
D) Keratinositler
E) Langerhans hücreleri

- Mathes-Nahai sınıflandırmasında iki dominant pedikülü olan kas flebi hangi tiptir?

A) Tip I
B) Tip II
C) Tip III
D) Tip VI