Ana Sayfa : Video Galeri : 1. Çenedeki Bozukluklar Nelerdir?

1. Çenedeki Bozukluklar Nelerdir?

Çene bozuklukları ve hastalıkları içerisinde üç tane ana bölüm vardır. Bu hastalıklardan birincisi doğumsal hastalıklardır dediğimiz üst veya alt çenenin küçük olması, eğri olması, yüzün az gelişime bağlı olarak bunların da yanlış yerleşimleri değerlendirilebilir. İkinci bölümde travma dediğimiz kazalar vardır. Bunlar içerisinde kırıklıkları, çıkıklıkları, yanlış kaynamaları, şekil bozuklukları daha çok değerlendirilir. Üçüncü bölümde ise zaman içerisinde kazanılan bazı hastalıklar vardır. Ağızda yaranın oluşması, en sık görülen hastalıklardan biri çene ekleminin yüzdeki yansımaları, çıkıkları, kullanırken yüze yansıyan özellikle şekil bozuklukları çene bozuklukları hastalıkları içerisinde değerlendirilirler. Çoğunlukla gergin, genç insanlarda bu eklem problemleri daha ön plana çıkar. Çene bozuklukları içerisinde kişiyi en çok rahatsız eden şey ısırma problemidir. Kişi yiyeceği bir besini ısıramadığında bununla ilgili olarak da beslenme problemi yaşadığında bize başvurur. Plastik cerrahi bu konuda en yetkin branştır. Çoğunlukla hastaların ilk geldiklerinde şekil bozukluğu ön planda olabilir ama bunun fonksiyonun yansımaları da vardır. Yani bir çene bozukluğunda nefes alma problemi de bulunur, kişi çok iyi nefes alamayabilir, gece horlama yaşabilir. Isırma bozukluğu nedeniyle salyasını tutamıyor olabilir, çenedeki şekil bozukluğu psikolojisine yansır. Özellikle okulda arkadaşları tarafından iyi gözle görülmeyebilir. Çene bozuklukları bu nedenle kişinin ön görünümündeki, yüzündeki genel görüntüsünü de etkilediği için çok önemli hastalıklar grubu içerisindedir.

Diğer Videolar

Diğer Konu Başlıkları

» Çene Cerrahisi
» Benler ve Hemajinom