15 Mart 2021

SİLİKON MEME İMPLANTLARI

Meme büyütme ameliyatları en sık uygulanan estetik cerrahi uygulamalarından birisidir. Sadece basitçe memeyi büyütmek değil aynı zamanda memenin şeklini düzeltmek ve düzenlemeyi de amaçlayan bu işlem silikon meme implantları kullanılarak yapılmaktadır. Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahlar tarafından uygulanan bu işlemde uygun hastanın seçimi, hastaya göre planlamanın yapılması, doğru implantın tercih edilmesi ve cerrahi teknik çok önemlidir. Günümüz yüksek teknolojisiyle üretilen silikon implantların çeşitli markaları, farklı şekilleri (yuvarlak, damla), yüzey yapıları ve boyutları mevcuttur. Doğru silikon implanta karar verirken hastanın büyüklük konusundaki isteğinin yanısıra kişinin göğüs kafesinin yapısı, mevcut memesinin büyüklüğü, sarkıklığı ve deri kalitesi göz önüne alınır. Başarılı bir meme büyütme ameliyatından sonra da hastaların Plastik Cerrahlar tarafından hem erken hem de uzun dönemde takiplerinin yapılması gerekmektedir. Silikon meme implantı ile meme büyütme ameliyatlarından sonra uzun dönemde görülebilecek sorunlar, şekil bozuklukları, asimetri, protezin kenarlarının hissedilmesi, meme üzerinde implanta bağlı dalgalanmalar ve silikon implant etrafında oluşan ve kapsül olarak bilinen katmanın sertleşmesine bağlı (kapsül kontraktürü) şekil bozuklukları sayılabilir. En sık merak edilen konulardan birisi silikon implantların meme kanseri yapıp yapmadığıdır. Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar ve bu ameliyatı olan sayısız hastadan elde edilen veriler silikon implantların meme kanserine yol açmadığını göstermiştir. Meme kanseri nedeniyle memesi alınan kadınlarda memenin yeniden oluşturulması amacıyla yapılan meme onarımlarında da aynı silikon implantlar kullanılmaktadır. Son yıllarda, çok çok nadir olarak silikon implantların etrafında sıvı toplanması, şişlik ve kızarıklıkla kendisini gösteren ve anaplastik büyük hücreli lenfoma (ALCL) olarak adlandırılan bir hastalık gelişebileceği gösterilmiştir. Bu durum Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı tarafından erken teşhis edildiği durumda implantın ve çevresindeki kapsülün çıkartılmasıyla tedavi edilmektedir.

ÖNCE SAĞLIĞINIZ...