Ana Sayfa : Dergi

Telefon: 0312 427 22 23
Faks: +90 312 427 52 73

E-posta: [email protected]

Türk Plastik Cerrahi Dergisi yılda 4  sayı olarak yayınlanır. Dergimize http://www.turkjplastsurg.org/ adresinden ulaşabilirsiniz.

TÜRK PLASTİK REKONSTRÜKTİF ve ESTETİK CERRAHİ DERGİSİ
TURKİSH JOURNAL of PLASTİC SURGERY (Turk J Plast Surg)

İlk kez 1978 yılında “Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Dergisi” adıyla yayın hayatına başlayan dergimizde zaman içinde adından, yayın sıklığına, tarandığı indekslerden yayın şekline kadar pek çok şey değişti. Bu değişimlerdeki temel hedef dergimize hep daha ileriye taşımaktı.
Dergimizin arşivine göz attığımızda, 2000 Eylül-Aralık (Cilt 8, Sayı 3) sayısından itibaren adının “Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Dergisi” olarak değiştiğini görmekteyiz. Yayın dili hem Türkçe hem de İngilizce olan dergimizin İngilizce adı “Turkish Journal of Plastic Surgery” olarak 2008 yılında sadeleştirilmiştir. Öncesinde dergi adı kısaltmasında ne yazık ki ortak bir kısaltma bulunmamaktayken, 2008 yılından itibaren “Turk Plast Surg” ve sonrasında 2016 yılından itibaren de “Turk J Plast Surg” kısaltmasını benimsemiş ve yer aldığı tüm indekslerde bu şekilde kullanılmaya başlanmıştır.

Basım ve dergilerin okuyucularına ulaştırma maliyetleri, dergi sayılarının saklanma zorlukları, basılı yayın arşivi tarama zorlukları göz önünde bulundurularak 2008 yılından itibaren dergimiz sadece elektronik olarak hazırlanmaya başlanmıştır. Bu süreçte dergimiz, Prof. Dr. Mustafa Yılmaz’ın katkılarıyla Açık Dergi Sistemleri (Open Journal Systems, OJS) üzerinden yayımlanmaya başlanmış ve bu dönüşümle basım-dağıtım maliyetleri ortadan kalkmıştır. Bu dönemde dergimizin tasarımı, sayfa düzenlemesi, redaksiyonu ve elektronik yayını tamamen gönüllülük esası ile yürütülmüştür.
Değişimler, dergimizin Scopus, Index Copernicus, EmBase, EBSCO-Host, Turk Medline, DOAJ (Directory of Open Access Journals) gibi indekslerde yer almasıyla devam etmiştir.

Yayın hayatının başından itibaren yılda 3 sayı olarak yayımlanan dergimize gelen çalışma sayısının artışı ile birlikte, 2016 yılından itibaren dergimiz yılda 4 sayı olarak çıkmaya başlamıştır. Aynı dönemde, uluslararası indekslerde görünebilirliği artırmak üzere, Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği’nin desteği ile dergimize gelen Türkçe çalışmaların İngilizceye çevrilmeye başlanmıştır. Aynı yıl, Aves Yayıncılık Şirketi ile anlaşma yapılmış, dergimizin arayüzü tamamen yenilenmiş ve 2 yıl süreyle bu yayınevi aracılığıyla dergimiz yayımlanmıştır. Sonrasında 2018 yılı itibariyle, bünyesinde Lippincott gibi yayın kuruluşlarını da barındıran Wolters Kluwer – Medknow ile anlaşma sağlanmış ve dergimiz halen bu yayın kuruluşu tarafından yayımlanmaktadır. Uluslararası yayın kuruluşları tarafından yayımlanıyor olmanın dergimize sağladığı en büyük avantaj dergimizin uluslararası platformlarda görünebilirliğinin artması olmuştur. Bunun sonucu olarak, halihazırda dergimize birçok yabancı ülkelerden yazarlar çalışmalarını göndermektedir.

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Dergisi, 2017 yılından itibaren ULAKBİM-TR Dizin’de yer almaya başlamıştır. Hem doçentlik başvurularında, Sağlık Bilimleri temel alanında yapılacak olan kriterleri hem de Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği kapsamında gerekli yazılı yayın kriterlerini karşılamaktadır.

Son zamanlarda dergimizin elde ettiği en büyük başarı Emerging Sources Citation Index (ESCI) indeksinde yer almaya başlamış olmasıdır. Bilindiği üzere Clarivate Analytics (eski adıyla Thomson Reuters), Science Citation Index Expanded (SCI-E) ve Science Citation Index (SCI) indekslerine dahil etmeden önce belli kriterleri tutturan dergileri izlemek adına 2015 yılında ESCI indeksini oluşturmuştur. Dergimizin bu indekste listelenmeye başlamış olması en büyük hedefimiz olan Science Citation Index’te yer almaya bir adım daha yaklaştığımızın bir göstergesidir.
Plastik Cerrahi alanındaki uluslararası bilimsel dergilerin hemen her sayısında Türk yazarların bulunması son derece sevindiricidir. Bu gücün Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Dergisi’ne yöneltildiğinde dergimizin çok daha önemli indekslerde yer alacağına inanıyoruz.
Değerli katkılarınız dergimizi daha güçlü kılacaktır.

Dr. Cenk DEMİRDÖVER
Baş Editör